Dames-, heren- en kinderschoenen

De winckers collectie

Familiebedrijf sinds 1884
De geschiedenis van Winckers Schoenen begint in de Vijfharingenstraat, waar Alphons Winckers in 1884 zijn zaak in fournituren en lederwaren opent. Het karakteristieke pand op nummer 5 neemt hij over van een slager. Vanuit heel Zuid-Limburg komen mensen naar zijn groothandel. Alphons trekt er ook zelf op uit om naar klanten toe te gaan. En zo doen de tweede en de derde generatie Winckers het ook.  "In de jaren ’40 ging ik in de zaak werken bij mijn ouders Leon Winckers en Anna Winckers-Souren.", vertelt derde generatie Fons Winckers. "We hadden veel vaste klanten, vooral schoenmakers, en trokken er zo nodig op uit in onze Skoda-bus om ze te bedienen." Na het overlijden van zijn vader nam Fons in 1948 de zaak over. "Ik runde de tent samen met mijn vrouw Andrea, maar in die tijd was het niet gebruikelijk dat een bedrijf op naam van een vrouw kwam te staan."

 

Makkelijke klanten
De ontwikkelingen in de jaren ’50 en ’60 gingen razendsnel. In het begin van Fons' loopbaan  zaten er nog schoenmakers in elke straat, in de jaren ’60 moesten de meeste schoenmakers een ander vak leren door de opkomst van de ketens die goedkope schoenen aanboden. Fons en zijn Andrea richtten zich vanaf dat moment op luxe maar betaalbare lederwaren: tassen, portemonnees, poefen, koehuiden en kamelenzadels. Later kwamen daar nog leren jassen bij. "Voor die jassen kwamen mensen van heinde en verre, we maakten er echt naam mee", vertelt Andrea. Toch verdwenen de kalfsleren jassen eind jaren ’60 weer uit de winkel door de concurrentie van goedkoop namaakleer uit China. Dat was geen reden voor de familie Winckers om bij de pakken neer te zitten. Ze breidden het assortiment lederwaren uit met tassen, die nog steeds een belangrijk product zijn in de zaak aan de Vijfharingenstraat. Niet alleen de producten veranderden in de loop van de tijd, ook de klanten. "Klanten waren in mijn tijd gemakkelijker", vertelt Fons. "Ze kwamen omdat ze iets nodig hadden en kochten het dan ook. De klanten die nu bij mijn zoons de zaak binnenlopen, zijn vaak funshoppers. Mensen die een dagje gaan winkelen, maar niet per se iets nodig hebben."

 

Eerlijk en met een goede prijskwaliteitverhouding

In 1975 bestond V&D 50 jaar. Kort daarna wilde de V&D het pand op mummer 5 opkopen, net als de rest van de straat. "Maar die van Winckers zijn een tikkeltje eigenwijs", lacht Fons. "Als enige aan onze kant van de straat, besloten we het bod niet te accepteren. We hebben daar nooit spijt van gehad.” Fons kan het succes van het familiebedrijf wel verklaren. "We hebben altijd goed spul geleverd en doen dat nog steeds. We zijn eerlijk en blijven onszelf. We doen nooit beloftes die we niet waar kunnen maken. We hebben tevreden klanten, die graag terugkomen. De term bestond in mijn tijd nog niet, maar we hebben altijd een goede prijskwaliteitverhouding gehad." 

 

MINDER LEDERWAREN, meer schoenen

IN HETZELFDE PAND WAAR ZIJN OVERGROOTVADER, ZIJN GROOTOUDERS EN ZIJN OUDERS OOIT DE SCEPTER ZWAAIDEN, NAM JURRIAAN WINCKERS IN 1996 HET ROER OVER. VOOR DIE TIJD WAS HIJ EERST IN LOONDIENST BIJ ZIJN VADER EN LATER WERD HIJ PARTNER IN DE VOF WINCKERS & ZOON. "IK HEB NOOIT GETWIJFELD OM IN HET FAMILIEBEDRIJF TE STAPPEN. HET WAS ALTIJD MIJN BEDOELING OM DE ZAAK OVER TE NEMEN", VERTELT JURRIAAN. HET UITERLIJK VAN DE WINKEL EN HET ASSORTIMENT ZIJN VERANDERD SINDS HIJ AAN HET ROER STAAT. "IK HEB EEN PAAR KEER VERBOUWD, DE LAATSTE KEER IN 1999. DAARNA WERD DE WINKEL FEESTELIJK HEROPEND MET EEN RECEPTIE. TOEN IK BEGON, BOOD IK VOORAL LEDERWAREN AAN EN MAAR EEN PAAR SCHOENEN, NU IS DE SITUATIE OMGEKEERD. SCHOENEN VERKOPEN BETER."

 

Klantgericht en eigenzinnig

NIET ALLEEN HET ASSORTIMENT IS VERANDERD, OOK DE MANIER VAN ZAKENDOEN. JURRIAAN: "TOEN IK BEGON, KWAMEN OM DE HAVERKLAP VERTEGENWOORDIGERS LANGS MET HUN COLLECTIE, DAT IS NU VEEL MINDER. IK GA ZELF REGELMATIG NAAR BEURZEN OM COLLECTIES EN TRENDS TE BEKIJKEN. OOK INTERNET SPEELT EEN STEEDS BELANGRIJKERE ROL. SINDS 2013 HEBBEN MIJN BROER EN IK SAMEN EEN WEBSHOP ÉN EEN FACEBOOKPAGINA. TOEN HEBBEN WE OOK METEEN ONS LOGO AANGEPAST AAN DE MODERNE TIJD." OOK DE VIERDE GENERATIE WINCKERS IS KLANTGERICHT EN EIGENZINNIG. JURRIAAN: "IK VOLG DE MODE, MAAR IK BLIJF OOK ZELF NADENKEN EN STA KRITISCH TEGENOVER VERTEGENWOORDIGERS DIE ME GOUDEN BERGEN BELOVEN. ALS KLEURRIJKE SNEAKERS BIJVOORBEELD HELEMAAL 'HOT' ZIJN, KOMEN ZE TOCH NIET IN MIJN WINKEL TERECHT, OMDAT ZE NIET BIJ DE REST VAN MIJN ZAAK PASSEN. IN MIJN VADERS TIJD WAREN DE COLLECTIES VEEL MINDER SEIZOENSGEBONDEN. ER WERD VOORAL FUNCTIONEEL SCHOEISEL VERKOCHT, BIJVOORBEELD VOOR VERPLEEGSTERS EN KEUKENPERSONEEL. SOMMIGE MODELLEN KONDEN MAKKELIJK EEN PAAR JAAR ACHTER ELKAAR VERKOCHT WORDEN. DAAR KAN IK NU ECHT NIET MEER MEE AANKOMEN."

 

Geen dag is hetzelfde

In tegenstelling tot Jurriaan was het nooit Pauls plan om een schoenenzaak te beginnen. "Ik heb vanaf mijn 14e bij mijn ouders in de zaak gestaan en dat deed ik graag. Met mensen babbelen, ze helpen, ze tevreden weer zien vertrekken. Geen dag was hetzelfde. Ondanks dat het werken in de schoenenzaak me goed beviel, koos ik voor een opleiding in de horeca, ook een plek waar je contact hebt met allerlei mensen. Ik had verschillende banen in loondienst, maar dat bleek niet zo goed bij me te passen. Ik ben graag eigen baas." In 1999 opende Paul schoenenzaak Winckers & Winckers in de Minckelerstraat. Net als zijn vader en broer beaamt hij dat er in korte tijd veel veranderd is. "Toen ik pas begon, kwamen klanten heel gericht binnen voor een bepaald merk en een bepaald model. Nu zijn de mensen veel mondiger en veel beter geïnformeerd. Soms staan ze een uur te passen en zeggen dan dat ze dezelfde schoen op internet goedkoper kunnen krijgen. Behalve van je schoenen moet je tegenwoordig ook verstand hebben van inkoop, communicatie, marketing en internet; dat maakt het vak lastiger, maar ook leuker."


Tot ziens in Maastricht

Paul en Jurriaan zijn voortdurend op zoek naar eigentijdse schoenen die lekker zitten. Beide zaken hebben veel vaste klanten, vaak ook merkvaste klanten. Mensen die van de stijl van Winckers houden. "We hebben klanten die ver weg wonen, maar die altijd langskomen als ze een keer in Maastricht zijn. Ze weten immers dat al onze schoenen comfortabel zijn, dat er veel keus is in de belangrijkste merken én dat ze goed geholpen worden." Beide broers zijn van plan het schoenenvak nog lang niet te verlaten en heten u graag welkom in Maastricht. Kom snel langs voor uw eigen paar comfortabele schoenen.